Het schetsen van interfaces voor websites en apps is nog altijd een veel gebruikte methode die designers gebruiken om hun idee in kaart te brengen. Schetsen op papier is niet alleen snel, maar met behulp van paper prototyping is men ook op een snelle manier in staat om de interface van bijvoorbeeld hun app te doorlopen, zonder dat deze weer vertaald hoeven te worden naar een versie op de computer. Dit kost namelijk een hoop extra tijd en wijzigingen zijn vaak niet zo snel en simpel door te voeren als op papier.

Voor applicaties op smartphones lijkt er nu een handige oplossing gevonden te zijn. AppSeed, momenteel nog in de startblokken als Kickstarter project, is een applicatie waarmee foto’s van de schetsen gemaakt kunnen worden en gekoppeld worden aan bepaalde acties en functionaliteiten. Elementen als een tekst invoerveld of menu worden automatisch gedetecteerd en kunnen binnen AppSeed verschoven worden en/of voorzien worden van een functie. Door een getekende knop te koppelen aan een andere schets, kunnen verschillende schermen worden aangemaakt.

AppSeed lijkt in eerste instantie het probleem op te lossen dat sommige elementen op papier moeilijk zijn te emuleren, zoals bijvoorbeeld de impact van beweging, dropdown menu’s en pop-ups. Daarnaast geeft AppSeed al meer het idee daadwerkelijk met een prototype van de applicatie bezig te zijn, doordat het mogelijk is verschillende unieke scenario’s te doorlopen. Daarnaast kan het prototype snel gedeeld worden met andere mensen. AppSeed is namelijk in staat om automatisch een HTML5 versie van het prototype te genereren die door andere apparaten vervolgens kan worden aangeroepen.

Er is niet alleen maar gedacht aan het emuleren van het papieren prototype. De schetsen kunnen namelijk ook verzonden worden als Photoshop bestand. Hierbij zorgt AppSeed er automatisch voor dat getekende elementen zoals bijvoorbeeld een map of button, als individuele lagen zijn te benaderen. Dit maakt het wijzigen en/of ombouwen van de schetsen een stuk gemakkelijker. Momenteel is AppSeed zelf nog maar een prototype, maar hoopt het bedrijf via Kickstarter snel de benodigde 30.000 Canadese Dollars op te hebben gehaald om het project te realiseren.