Domotica begint steeds meer aan populariteit te winnen. Voor wie nog niet bekend is met dit concept: het is een “makkelijke” manier om allerlei soorten apparaten binnen en rondom het huis op een centraal punt aan te sluiten en vervolgens vanaf bijvoorbeeld een afstandsbediening of applicatie op de smartphone of tablet valt te bedienen. Groot nadeel is, dat er nog weinig standaard tools beschikbaar zijn voor een grote diversiteit aan producten die je thuis hebt staan.

Met de Ninja Sphere van het Australische bedrijf Ninja Blocks, lijkt daar indirect verandering in te komen. Het kern product van Ninja Sphere is de Spheramid. De bolvormige futuristisch uitziende piramide beschikt aan een diversiteit aan sensoren en verbindingsmogelijkheden en fungeert als een soort hub binnen het Sphere netwerk. Apparaten kunnen doormiddel van Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee of USB op de Spheramid worden aangesloten en worden vanaf dat moment continue gemonitoord.

De Ninja Sphere leert namelijk hoe en wanneer je bepaalde apparaten gebruikt en stelt je op de hoogte wanneer er iets mee aan de hand is. Ben je buitenshuis en heb je per ongeluk de lichten aan laten staan? Ninja Sphere zal je doormiddel van een notificatie op je smartphone, tablet of smartwatch op de hoogte brengen. Daarnaast kun je Ninja Sphere direct vertellen om het licht bijvoorbeeld uit te schakelen, zonder dat je hiervoor de app hoeft te openen of zelfs naar huis zou moeten gaan.

Dankzij de ingebouwde sensoren in de Spheramid, kan Ninja Sphere ook dienst doen als beveiligingssysteem. Het herkent namelijk ook of er iets uit een ruimte wordt verplaatst of weggehaald. Ninja Sphere zou, indien je zelf op vakantie bent, automatisch overspringen op eventueel aangesloten IP-camera’s en de dader op heterdaad betrappen. Groot voordeel is daarnaast dat de Ninja Sphere open-source in de markt zal worden geplaatst. Hierdoor zou in potentie ieder apparaat aangesloten kunnen worden op het Sphere-netwerk. Daarnaast kan de community zelf aan de slag met het schrijven van eventuele applicaties voor andere devices.

De Ninja Sphere is een mooi stukje techniek wat de mogelijke toekomst van domotica laat zien. Wel kunnen we ons afvragen of een dergelijke oplossing wel wenselijk is. Het apparaat kan namelijk alles van je apparaten in de gaten houden. Je inkomende berichten op je smartphone, de zenders waarnaar kijkt op de televisie, de tijden wanneer je buitenshuis bent. In hoeverre blijft deze informatie privé en wordt deze niet doorgespeeld naar derde partijen? Halen we hier een soort NSA op huiskamerformaat mee in huis? Ninja Sphere is momenteel beschikbaar voor 170 euro op het crowdfundingplatform Kickstarter en zal vermoedelijk in juni 2014 wereldwijd worden verscheept.