Wie de gelukkige eigenaar van een Apple iPad is, zal ongetwijfeld wel eens van de schitterende app ‘Paper‘ hebben gehoord of zelf hebben geïnstalleerd. Met de app, die in maart 2012 werd gelanceerd door het bedrijf FiftyThree, is het mogelijk om op een iPad te kunnen schetsen. Paper wist zichzelf te onderscheiden door niet alleen gratis te downloaden te zijn, maar er ook nog eens fantastisch uitziet en simpel in gebruik is.

Nu, bijna twee jaar later, komt het bedrijf met iets nieuws op de markt. Ditmaal geen app, maar een hardware-matige uitbreiding voor Paper in de vorm van een stylus genaamd Pencil. Op het eerste gezicht lijkt Pencil één van de zoveel stylussen te zijn voor een tablet. Wat Pencil echter bijzonder maakt is de manier waarop de stylus is te gebruiken met een tablet. Dat begint eigenlijk al in de manier waarop er een connectie gemaakt wordt tussen Pencil en een iPad. In plaats van vervelende pair-schermen, dien je de punt van de stylus simpelweg tegen het beeldscherm aan te drukken en het apparaat zal automatisch via Bluetooth een verbinding maken.

Zodra de stylus met een iPad gekoppeld is en de Paper app is geopend, laat de ware magie zich zien. Niet alleen kan er met de punt worden geschetst en geschreven en met de achterkant worden gegumd, ook unlocked Pencil alle betaalde functies van de Paper app. Gratis. Ook detecteert de app wanneer Pencil het scherm raakt en er bijvoorbeeld ook met de hand op het scherm wordt geleund, zodat enkel de pen lijnen zal tekenen. Raakt de stylus niet het scherm aan, dan kan er met een vinger kleuren worden gemengd om zo mooie overgangen te krijgen.

Pencil zal beschikbaar komen in een walnoot en grafiet (geanodiseerd aluminium)  variant, waarbij er intern een magneet is verwerkt zodat Pencil ook aan de cover van een iPad kan worden geplakt wanneer deze niet gebruikt wordt. Het zijn de kleine details die net dat verschil maken met bijvoorbeeld Project Mighty van Adobe. Naast de stylus zelf, zal er ook een SDK beschikbaar komen voor developers. Hierdoor kan de uitmuntende integratie die FiftyThree al voor elkaar hebben gekregen in combinatie met Paper, ook in andere apps worden toegepast. Pencil is verkrijgbaar in de online shop van het bedrijf voor een bedrag van 50 tot 60 Dollar.