Android gebruikers die over een van de nieuwere Nexus apparaten beschikken, zullen afgelopen dagen een update hebben ontvangen van Android versie 4.4 KitKat. In deze versie zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd, onder andere een meer naadloze integratie met Google Now. Ook kunnen gebruikers nu een zoekopdracht of commando starten door simpelweg “OK Google” tegen hun smartphone of tablet te zeggen. Dat alles, zonder het digitale toetsenbord te hoeven aanraken.

Tijdens Google I/O in mei eerder dit jaar, toonde Google al bezig te zijn met een soortgelijke manier van zoeken, maar dan voor Google Chrome op de desktop/laptop. Gisteravond heeft Google officieel de Beta versie van de Chrome app ‘Google Voice Seach Hotword’ aangekondigd. De extensie, die werkt met de recente versie van Chrome, voegt een zelfde soort ervaring toe zoals we deze kennen binnen Android KitKat.

Na de extensie te hebben geïnstalleerd, zal er op de website van Google in het zoekvenster naast de microfoon icoon de tekst “OK Google” komen te staan. Zolang je het tabblad waarin je de zoekmachine van Google geopend hebt in beeld is, zal de extensie naar je luisteren. Zodra je “OK Google” roept, wordt de Voice Search geactiveerd (dezelfde Voice Search die al aanwezig was door op het microfoontje te klikken) en kun je direct vertellen wat je wilt zoeken.

De extensie (hier te downloaden) werkt momenteel enkel nog op het Amerikaanse domein van de zoekmachine en herkent ook enkel nog Engelse zoekopdrachten. Wil gesproken zoekopdrachten in het Nederlands gebruiken, zul je nu nog zelf op het icoontje moeten klikken binnen de Nederlandse versie. Opvallend is dat de extensie ontzettend goed zijn werk doet en reageert vrijwel meteen wanneer er OK Google wordt geroepen. We zijn erg benieuwd welke mogelijkheden hier in de toekomst nog meer aan gekoppeld gaan worden en zien hem graag toegepast in meerdere Google producten zoals Maps, GMail en Calendar.