Flauwe woordgrappen terzijde, Panono weet heel goed hoe je momenten het beste vast kunt leggen. Op een regenachtige zondag is het je vast wel eens overkomen; je zit ergens op zolder oncomfortabel op de grond door oude kratten/bakken/dozen met oude foto’s te bladeren en je weet niet echt meer of iets nou in Italië ’00 of Frankrijk ’99 was…

Voor dat soort momenten heeft Panono een oplossing verzonnen. Zij hebben namelijk een bal gemaakt die je door simpelweg in de lucht te gooien een moment compleet vast kunt laten leggen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Door 36 hoogwaardige camera’s in een bol samen te voegen die allemaal op het zelfde moment een foto nemen. De 36 camera’s worden door middel van een gyroscoop geholpen om te bepalen wanneer het beste moment is om allemaal een foto te maken – namelijk: op het punt dat de bal ‘stil hangt’ in de lucht. Op dat moment maken 36 camera’s een foto die vervolgens wordt samengevoegd tot één foto van 72 megapixel!

Wat vooral gaaf is aan deze techniek, is dat de bal niet het enige onderdeel is in de ervaring. Wanneer je de bal gebruikt, kan hij tot 400 panoramafoto’s lokaal opslaan. Hoewel dat in sommige omstandigheden heel handig is, mis je wel wat. De makers hebben namelijk naast de bal zelf, ook nog een app. In deze app kun je direct je gemaakte foto’s laten uploaden via bluetooth of je kunt eerder gemaakte foto’s bekijken die zijn opgeslagen in Panono’s eigen cloud-service. Ook kunnen de originele 36 ‘losse’ foto’s worden gedownload en gedeeld.

Hoewel Panono al in 2011 is begonnen met hun project om momenten completer vast te leggen, houden ze op dit moment een crowdfundcampagne op IndieGoGo om geld in te zamelen voor de verdere ontwikkeling van het product. Voor omgerekend €483 kun je jouw Panono bestellen. Ben je bang dat je niet te motorische skills bezit om hem op te vangen? Geen zorgen, want de Panono is gemaakt om klappen op te kunnen vangen en dit zal geen gevaar zijn voor je mooie foto’s. Als je niet overtuigd bent van de sterkte van de bal, of omdat je de smijt-kracht van een Schotse paalgooier hebt, kun je de bal ook op de daarvoor bestemde stok bevestigen om alsnog veilig profijt te kunnen maken van de functionaliteiten van de Panono.

Wij zien veel kansen voor de Panono op grote en belangrijke evenementen om echt iets toe te voegen aan de grafische vastlegging van speciale momenten. En zeg nou zelf, wil jij geen #selfie vanuit de lucht op het moment dat jij iets speciaals meemaakt?