We weten natuurlijk niet wanneer het gaat gebeuren, maar dat het gaat gebeuren moge duidelijk zijn: social media zoals Facebook zullen op ten duur vervangen worden door iets nieuws. De vraag is alleen, door wat? Langzaamaan beginnen de eerste gebruikers zich van de grootheden van het internet af te keren en op zoek naar iets nieuws. Welk platform ziet er net iets beter uit, heeft net wat leukere functies en houdt wel rekening met je privacy?

Het Canadese Syme zou wel eens een behoefte kunnen gaan vervullen. Het platform, wat nog het meest op een kruising lijkt tussen Facebook of Google+ en een messaging dienst als WhatsApp, laat gebruikers via groepen met elkaar communiceren en afbeeldingen en video’s delen. Echter is er een groot verschil: alle content die geplaatst wordt, wordt versleuteld verstuurt en opgeslagen. De inhoud van berichten kunnen niet worden onderschept, en ook niet worden uitgelezen vanaf de servers van Syme zelf.

Syme mobile

Qua design heeft veel weg van Google+. Ook het notificatie-belletje lijkt regelrecht uit het sociale netwerk van Google te zijn gehaald. Tevens beschikt Syme over een Like-knop, vergelijkbaar met die van Facebook. De makers, drie studenten, denken dat “het voor mensen herkenbaar is, zodat ze zich er meteen thuis gaan voelen”. Syme zou platformen zoals Facebook niet zozeer hoeven te vervangen, maar wel de oplossing kunnen bieden aan de groep gebruikers die wat meer zekerheid willen over hun privacy.

Momenteel is Syme te gebruiken middels een Google Chrome extensie, maar de drie zouden al bezig zijn met extensies voor Firefox en Safari en ook een Android en iOS-app zou al in de maak zijn. Het platform is zojuist gestart met een open beta en is nog alles behalve perfect. Het team is continue aan het werk om Syme nog makkelijker, uitgebreider en veiliger te maken. In de FAQ op de website van Syme, legt het bedrijfje uit hoe zij nu te werk gaan en hopen binnenkort de code open source beschikbaar te maken, zodat andere developers er mee aan de slag kunnen gaan.