Adobe staat voornamelijk bekend om haar software en heeft zich nooit zo bemoeid met de hardware wereld. Daar gaat wellicht verandering in komen. Het bedrijf kondigde recent namelijk een nieuwe digitale stylus aan met de naam Project Mighty en een bijbehorende liniaal die de naam Napoleon heeft meegekregen. Tezamen met een compatibele app, moeten deze hulpmiddelen de strijd aan gaan met dure graphische tablets die veel in de grafische wereld worden gebruikt.

Een stylus voor tablets zoals de iPad, niets nieuws hoor ik je denken. Wacom heeft ze al jaren en delen zelfs hun technologie met Samsung voor de S Pen in hun Note productlijn. Toch is er wel een degelijk verschil. Project Mighty is geen capacitive stylus, maar een drukgevoelige stylus, waarbij de app berekend hoe hard en waar men de stylus op het touchscreen drukt. Hierdoor is het mogelijk om Project Mighty op welke touchscreen dan ook te gebruiken, zolang de app maar op het apparaat is geïnstalleerd.

De stylus maakt een connectie met een tablet of smartphone doormiddel van Bluetooth en zal beschikken over een oplaadbare accu. Ook zal de stylus worden uitgerust met een nog onbekend aantal MB of GB aan interne opslag, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld schetsen die met de pen gemaakt zijn op het ene apparaat te kopiëren naar de internet opslag van de pen en vervolgens op een ander apparaat de schets weer te plakken. Wij kunnen ons echter ook goed voorstellen, dat dit proces zich meer richting de cloud schuift, daar Adobe beweert dat het ‘Cloud enabled’ zou zijn. Of het hier dan gaat om Project Mighty zelf of de nog onbekende applicatie, is nog niet duidelijk.

Naast Project Mighty moet er ook een bijbehorende liniaal genaamd Napoleon beschikbaar komen. De applicatie zal in staat zijn te detecteren of Napoleon zich op het scherm bevind en kan zo vervolgens als begeleiding dienen om rechte lijnen en andere vormen te tekenen. De nog onbekende applicatie is in staat om naast het detecteren van Project Mighty en Napoleon ook nog vingers te herkenen. Waar de stylus gebruikt kan worden om lijnen en vormen te tekenen, dient een enkele vinger bijvoorbeeld als gum. Met behulp van gestures kan men objecten manipuleren, zoomen en nog veel meer.

Beide producten verkeren momenteel nog in vroege stadia en de in de video getoonde versies dienen enkel nog als prototypes. Hierdoor zijn de prijzen, datum van de release en/of zelfs de comptabiliteit met andere hardware/software nog niet bekend. Wel kunnen geïnteresseerden hun e-mailadres achterlaten op een hiervoor speciaal geopende pagina, om op de hoogte gehouden te worden. In ieder geval is het een erg interessante ontwikkeling en zijn wij benieuwd hoe Project Mighty en Napoleon in het dagelijks leven te gebruiken zijn.