Smartphones en tablets die we continu met ons meedragen worden alsmaar slimmer en slimmer. Naast connecties opzetten met servers die wereldwijd verspreid staan, kunnen ze tegenwoordig zelfs onze leefomstandigheden bijhouden. Hoewel de apparaten via bijvoorbeeld GPS of wi-fi verbindingen de locatie kunnen achterhalen waar je je bevindt, is er niet exact te achterhalen of je op dat moment in een keuken, vergaderruimte of paskamer bent. Hierdoor kunnen applicaties geen specifieke content tonen, die op dat moment bijvoorbeeld handig had kunnen zijn.

Met de smart beacons van het Poolse bedrijf Estimote (inmiddels gevestigd in Mountain Valley, Californië) moet daar verandering in gaan komen. De Estimote Beacons zijn kleine siliconen sensors in diverse vrolijke kleuren, die qua vorm nog het meest weg hebben van een grof geschilde aardappel. In de Estimote Beacon zit een Bluetooth 4.0 (BLE) chip die een 2,4 GHz signaal rond stuurt die ongeveer gelijk is aan het signaal van een reguliere wi-fi verbinding. Iets wat vrijwel iedere moderne smartphone van tegenwoordig kan oppikken. Via de Beacons kan vervolgens data naar de mobiele apparaten verstuurd worden, afhankelijk van de afstand waar men staat.

Estimote Beacon Shop

Stel dat er in een kledingwinkel diverse Estimote Beacons worden opgehangen, elk op een specifieke afdeling. Vervolgens krijgt de klant, indien hij of zij een app van de winkelketen heeft geïnstalleerd die de signalen van de Beacons kan verwerken, afstandsgericht informatie op de smartphone binnen. Loopt de klant naar de afdeling met jeans, dan zal de Beacon die binnen die range hangt bijvoorbeeld een aanbieding tonen over jeans. Afhankelijk van de afstanden, is de Estimote Beacon tevens in staat om verschillende informatie te versturen.

De Estimote Beacons hebben een maximale range van 50 meter en de ingebouwde batterij (die vervangbaar is) zou ongeveer 2 jaar mee moeten gaan. Het grote voordeel ten opzichte van NFC, is dat de smartphone geen fysiek contact hoeft te maken met het object die de informatie zend. Zo zou de gebruiker, zonder hier zelf maar iets voor te hoeven doen, al lopend relevante informatie voorgeschoteld krijgen die aangepast is aan zijn/haar locatie. Momenteel zijn de Estimote Beacons via pre-order als Developer kits te bestellen. Voor 99 dollar krijgt men drie Beacons en toegang tot de API.