Zojuist kondigde Facebook’s oprichter Mark Zuckerberg tijdens een persconferentie aan dat Facebook met een nieuwe toepassing komt genaamd Facebook Home. Middels een samenwerking met HTC en de Amerikaanse telecomprovider AT&T gaat Facebook vanaf 14 April deze nieuwe ervaring beschikbaar maken, maar wat houdt het precies in?

Facebook Home is een zogenaamde launcher voor het besturingssysteem Android. Launchers zijn besturingssystemen die je kunt installeren bovenop het standaard Android besturingssysteem waarmee je bijvoorbeeld extra functies of een “schonere” gebruikersinterface krijgt.
Facebook probeert met Home zich meer te richten op mobiele apparaten en hoe we deze apparaten gedurende de dag gebruiken.

Friends before apps is een term die goed illustreert wat Facebook wil; een ervaring creëren waarin de gebruiker zonder drempels altijd in contact kan staan met zijn beste vrienden. Dit resulteert in mooie bolletjes die op je scherm komen wanneer je een berichtje krijgt via Facebook. Of toch niet, Facebook Home zorgt er voor dat ook “normale” smsjes binnenkomen via Home en dat die door net even anders vormgegeven te worden (lees: met een groene tint) bekend aanvoelen. Hierdoor laat Facebook zien dat de term Friends before apps niet alleen een statement is die vooral betekend dat iedereen zo veel mogelijk Facebook gaat gebruiken, maar dat ze ook echt streven naar een betere ervaring met je vrienden.

Een betere ervaring met je vrienden wil Facebook realiseren door jouw home- en lockscreen te gebruiken om het laatste nieuws van je vrienden te laten zien zonder belangrijke updates te missen.

Facebook Home HTC First

Zoals hierboven te zien is zal je achtergrond bestaan uit de mooie plaatjes die jouw vrienden uploaden en zal je op de voorgrond alle belangrijke informatie te zien krijgen die je sinds dat je de laatste keer keek hebt binnen gekregen. Door het bolletje met jouw profielfoto te drukken kun je onder andere een lijst van apps zoals je die nu op je telefoon kent openen waardoor je nog wel alle Android apps kunt gebruiken. Er wordt veel gebruik gemaakt van simpele gestures in de de Home launcher, zo Like je posts door te dubbelklikken, kun je berichten wegswipen als je klaar bent en kan je door de bolletjes van je vrienden ingedrukt te houden je ze over heel je scherm heen schuiven als ze net even voor een knopje staan wat je nodig hebt.

Al jaren lang wordt er gespeculeerd dat Facebook samen met HTC bezig was met een echte Facebook-phone te ontwerpen. Nou hebben ze dat gedeeltelijk waargemaakt met de introductie van de HTC ChaCha destijds, maar meer dan een HTC met een Facebook-knop was het niet. Nu brengt HTC dus een nieuwe telefoon uit genaamd HTC First die écht de titel Facebook Phone verdient. De HTC First is namelijk de eerste telefoon die in de winkels komt met Facebook Home van te voren geïnstalleerd. De HTC First zal in Amerika uitkomen voor $99,99 en is alleen voor AT&T gebruikers. Het voordeel van die samenwerking met AT&T is dat de Amerikanen nu met een toestel van nog geen honderd dollar gebruik kunnen maken van het LTE(een vorm van 4G) netwerk vn AT&T.

HTC first

Helaas is er nog niet gesproken over een mogelijke lancering van de HTC First in gebieden buiten de Verenigde Staten.
Wat Facebook wel al heeft bevestigd is dat Facebook Home wel vanaf 14 april te downloaden is van de Playstore voor alle eigenaren van de nieuwste HTC- en Samsung toestellen (De One, One X, One X+ de Galaxy Note II, Galaxy S3 én 4).

Wanneer Facebook Home uitkomt op 14 april zullen wij uiteraard een review schrijven over wat wij er van vinden, maar voor nu denken we dat het een goede stap in de richting is van een “betere” en diepere integratie van je vrienden in je smartphone.