Het QWERY-toetsenbord is een indeling van toetsen waarvan de oorsprong terug gaat naar het begin van 1870. Een techniek die we tot op heden nog steeds gebruiken in toetsenborden voor PC’s, laptops, mobiele telefoons en zelfs op touchscreen-apparaten als smartphones en tablets. De indeling is niet het snelst of meest efficient om te gebruiken, maar toch bezit vrijwel ieder apparaat in je omgeving die gebruik maakt van tekstinvoer een QWERTY-indeling. En dat in tijden waar iedere seconde lijkt te tellen.

Het bedrijf Whirlscape uit Toronto (Canada) stelde zichzelf de vraag: “Waarom gebruiken we nog altijd die QWERTY-toetsenbord indeling in een digitaal tijdperk waar onze duimen de baas zijn?”. Het antwoord? Een startup met de naam ‘Minuum’: een klein toetsenbord van een enkele rij hoog, geschikt voor onze grote vingers waar je niet persé precies de juiste toets hoeft aan te raken. (Ook al hebben we daar tegenwoordig uiteraard de woordvoorspelling voor)

Het Minuum toetsenbord plaatst alle letters uit het alfabet op een enkele rij, waarbij de QWERTY-indeling vereenvoudigd in is terug te vinden, waardoor de beschikbare ruimte die niet door het toetsenbord op je beeldscherm wordt ingenomen, vergroot wordt. Een speciaal ontworpen auto-correction algoritme zou er voor moeten zorgen, dat je uitermate precies mee moet kunnen typen. Het interessantste gegeven aan dit toetsenbord is, is dat het door de simpliciteit zelfs te combineren is met het opkomende ‘wearable technologie’.

Heeft Minuum daadwerkelijk de potentie om de nieuwe standaard te worden voor hedendaagse technologie? Dat is lastig om te zeggen, aangezien initiatieven als Swype in het verleden niet massaal omarmd werden door iedere fabrikant. En wat te denken over alternatieven als stem herkenning? (Voice-to-text) Een techniek die al een tijdje mee gaat en steeds meer bruikbaar toepasbaar is dankzij de doorlopende ontwikkelingen.

In ieder geval juichen we het door ontwikkelen van alternatieve invoermethoden alleen maar toe. Het Minuum project is in ieder geval al voldoende gefinancierd op het crowdfunding platform IndieGoGo en zal dus verder ontwikkeld kunnen worden. Dit verhaal zal dus ongetwijfeld nog een staart krijgen!