In een wereld waarin mobiele apparaten zoals de smartphone steeds belangrijker worden, raken we gewend aan verschillende methodieken om informatie tot ons te nemen. Kleine ‘chunks’ aan teksten zijn veel behapbaarder op een klein beeldscherm, dan lange teksten waar eindeloos gescrolld dient te worden. Nu de resoluties van smartphones een stuk hoger en beter zijn dan een aantal jaar terug, lenen ook video’s zich perfect voor het consumeren van informatie op mobiele apparaten.

Technologie bedrijf Wibbitz speelt met de gelijknamige app in op het delen van informatie doormiddel van video’s. De app, die gratis voor de iPhone te downloaden is, beschikt over 100 verschillende digitale bronnen die nieuws schrijven. Wibbitz gebruikt vervolgens diverse algoritmes om de tekst uit het artikelen te halen, te analyseren en vervolgens te begrijpen wat er in het artikel wordt gezegd. Vervolgens maakt de app hier een filmpje van 1 a 2 minuten van, waarin een voiceover een samenvatting van het artikel voorleest, bijgestaan door beelden relevante beelden en infographics.

De app is zo ontworpen dat het makkelijker wordt voor mensen om snel nieuws te consumeren. De video’s worden gecategoriseerd onder o.a. wereld nieuws, top nieuws, technologie, maar ook sport, entertainment, politiek en meer. Volgens het bedrijf maakt Wibbitz momenteel ongeveer 10.000 video’s per dag. De video’s worden op de iPhone gerenderd en kunnen vaak binnen 5 tot 10 seconden bekeken worden. Doordat het bedrijf de video’s op de iPhone laat renderen, bespaart het flink op bandbreedte.

Zoals gezegd beschikt Wibbitz momenteel 100 bronnen, maar het bedrijf wil de gebruiker binnenkort ook de optie geven om zelf bronnen toe te voegen. Ook de Android applicatie zal niet uitblijven en moet “binnen enkele maanden verschijnen”. Of het bedrijf ook een Windows Phone-versie wilt uitbrengen is nog niet bekend. De iPhone versie (die eventueel ook op de iPad geïnstalleerd kan worden) is momenteel beschikbaar in de App Store.