Het combineren van “domme” producten met “slimme” apparaten zoals de smartphone is momenteel goed voor tientallen Kickstarter en Indiegogo projecten. Mensen lijken massaal te investeren in huis, tuin en keuken producten die data genereren en vervolgens via smartphones en tablets is uit te lezen. Een voorbeeld daarvan is de BluFit Bottle, een Indiegogo project van het Amerikaanse bedrijf OleoApps. De BluFit Bottle is een slimme waterfles met sensoren die in contact staat met je smartphone waarop de bijbehorende app draait.

Het concept is simpel. Het is belangrijk dat je iedere dag minimaal 2 liter vocht binnen krijgt om ongemakken zoals hoofdpijn te voorkomen en afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Veel mensen vergeten dit echter met soms vervelende gevolgen tot dien. De BluFit Bottle controleert doormiddel van sensoren in de fles hoeveel je gedronken hebt en stuurt die data door naar je smartphone. Wanneer je niet genoeg vocht binnen krijgt, is de BluFit in staat van kleur te veranderen, geluiden te maken of berichten te sturen naar de app. Hierdoor wordt je herinnert om even wat te drinken.

Natuurlijk weet het bedrijf alle data die de waterfles doorstuurt leuk te verwerken. In de app kun je namelijk niet alleen terug zien hoeveel water je vandaag hebt gedronken, maar ook of je de “doelen” de afgelopen dagen/weken hebt behaald. De BluFit Bottle zelf is van glas met een siliconen sleeve eromheen, wat de fles zou moeten beschermen tegen schokken. In de fles zit een accu die zo’n 7 tot 10 dagen mee zou moeten gaan en vervolgens via USB weer is op te laden. Daarnaast maakt de waterfles connectie met de smartphone via Bluetooth.

De slimme waterfles is momenteel voor zo’n 40 euro via het Indiegogo project te bestellen. Het bedrijf hoopt zo 150.000 dollar bij elkaar te sprokkelen om het gehele project te kunnen financieren. Behoorlijk wat geld voor een waterfles als je het mij vraagt en aan de opbrengst tot nu toe te zien, denken veel mensen hier hetzelfde over. Het project loopt nog 38 dagen, dus alles is uiteraard nog mogelijk. Wie weet is de BluFit Bottle wel de hippe vervanger van de Dopper waterfles die een tijd terug een behoorlijke rage onder de hipster doelgroep vormde.