Google heeft vandaag een preview online gezet waarin nieuwe features worden getoond van Google Glass. De video, die hieronder is ge-embed, werd gepubliceerd nadat het bedrijf een nieuw pre-order plan aankondigde. Waar een selecte groep developers tijdens de laatste Google I/O de kans kregen, om Google Glass te pre-orderen voor “slechts” $1500, mikt Google nu op de creatieve individuen. Via de hashtag #ifihadglass, kunnen Amerikanen zich opgeven om met innovatieve augmented reallity brilletje aan de slag te gaan. Silent detail: gelukkige “geselecteerden” dienen alsnog $1500 dollar te betalen voor het apparaat.

De video geeft een wat realistischer kijkje van hoe Google Glass gebruikt wordt. Gebaseerd op de demo, kunnen gebruikers met Google Glass onscreen commando’s ontvangen en uitvoeren met behulp van spraakcommando’s. Ook kan er live video worden opgenomen en gestreamd worden naar anderen en kunnen er Hangouts gestart worden via Google+. Daarnaast kan er live gezocht worden met de Google zoekmachine en is Google Glass in staat om te navigeren.

Google Glass

Google Glass bevat naast een klein rechthoekig schermpje dat voor het oog wordt gehouden, een camera en een microfoon, naar grote waarschijnlijkheid ook een in januari gepatenteerde techniek wat gebruik maakt van “botgeleiding”. Het document waarin het patent wordt aangevraagd, beschrijft dit als volgt: “integral vibrating element that provides audio to the user via contact with the user’s head”. Door middel van trillingen tegen het hoofd (bot) van de gebruiker, ontstaat er een geïsoleerde persoonlijk geluidssysteem. Omdat de techniek geen gebruik maakt van speakers (denk aan oordopjes), is er dus ook geen blokkade van omgevingsgeluid. Dit moet Google Glass veiliger maken voor in openbaar gebruik.

Via “botgeleiding” is het echter ook mogelijk om het proces om te draaien. In dat geval kan het apparaat geluid opnemen door de trillingen op te vangen tijdens het praten. Dit zou een groot voordeel zijn wanneer er sprake is van veel omgevingsgeluid. Daarnaast zorgt dit ervoor dat anderen niet zomaar een commando kunnen uitvoeren, ook al voert Google Glass al enkel commando’s uit die beginnen met: “Ok glass”.

Momenteel werkt Google nog druk aan de eerste consumentenversie van Glass die vermoedelijk pas in 2014 op de markt zal verschijnen.