Technologie speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Steeds meer producten die we continue gebruiken beschikken over een stekker of accu en een processor. Programmeurs om de software te schrijven die op deze apparaten staan zijn steeds belangrijker, dit terwijl we er op de basisschool eigenlijk niets over leren. Waar kinderen druk bezig zijn met taal, rekenen en geschiedenis, zou leren programmeren ook als basisvak opgenomen kunnen worden; het klaarstomen voor de toekomst. Daarnaast gebruiken we al deze ingewikkelde technologie wel, maar weten veel mensen niet hoe de binnenkant eruit ziet.

Kano lijkt een mooie eerste stap richting de toekomst te zijn. Het Kickstarter-project levert een kit waarmee kinderen aan de slag kunnen om hun eigen kleine computer te bouwen en vervolgens op een leuke manier leren programmeren binnen deze omgeving. De Kano kit bestaat o.a. uit een Raspberry Pi, een SD-kaartje waarop het OS draait en diverse levels staan die doorlopen moeten worden, een klein toetsenbord met touchpad en een case met stickers om je computer te kunnen personaliseren.

Allereerst wordt er uitgelegd hoe je het computertje maakt een aansluit op een monitor. Eenmaal aangesloten kan men binnen het Kano OS 6 verschillende levels doorlopen waarin verschillende dingen op speelde wijzen worden aangeleerd. Zo leren kinderen onder andere om zelf klassieke spelletjes als Pong en Snake te bouwen, Minecraft te hacken en muziek te maken. Heb je eenmaal alle levels afgerond en ben je enthousiast geworden om zelf naar eigen wens iets te bouwen, dan kun je verder in de materie duiken door tutorials te volgen op Codecademy en Scratch.

Kano is vooral op kinderen gericht, maar is ook zeker interessant voor iedereen die geen kaas heeft gegeten van deze materie en toch iets wil bijleren. Dat Kano meer dan een leuk idee is, bewijst het project op Kickstarter. Binnen een enkele dag heeft Kano haar goal van 100.000 Dollar weten binnen te halen en vliegt momenteel zelfs richting de miljoen aan investering. Voor 119 Dollar, zo’n 88 euro, is de Kano kit te bestellen en zal in juni 2014 verzonden worden.