Vandaag de dag communiceren we op een hele andere wijze met apparaten, dan dat we dat tot een paar jaar terug deden. Touchscreens zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en ook commando’s geven met behulp van onze stem is inmiddels gemeengoed geworden. Een andere trend die we momenteel veel tegenkomen is motion tracking; een interface of spel besturen doormiddel van gebaren. Denk aan Microsoft’s Kinect voor de Xbox 360, de Leap Motion voor desktops of de doe-het-zelf versie DUO, waar we onlangs nog een artikel over schreven.

Alle bovenstaande devices hebben iets gemeen. Ze werken namelijk allemaal met behulp van camera’s. En daar zit ook meteen het grootste nadeel; afhankelijkheid. Je zult ten alle tijden binnen het bereik van de camera’s moeten staan om via beweging een interface te bedienen. Om bij de Kinect over draagbaarheid nog maar te zwijgen. En in een tijd waarin wearables upcoming zijn, moet dit toch anders kunnen?

Zo moet ook de startup Thalmic Labs hebben gedacht toen zij MYO bedachten. Het in het Noord Amerikaanse Waterloo gebaseerde bedrijf is opgericht door drie ‘mechatronics engineering program’ afgestudeerden van de Waterloo universiteit. Hun eerste product, de MYO, is een armband voor je onderarm, waar het doormiddel van het lezen van elektronische impulsen van de spieren in je hand, een interface kan aansturen. Het is dus mogelijk om zonder een apparaat met camera’s alsnog ‘beweging’ te detecteren.

“Handen zijn de ultieme tool voor invoer.”, vertelt Stephen Lake van Thalmic Labs. Van het typen op een toetsenbord tot het vast houden van je kopje koffie. De MYO armband detecteert gebaren en bewegingen op twee manieren; doormiddel van spier activiteit en motion sensing. Wanneer er een spier beweging wordt gedetecteerd door MYO, herkent deze de precisie van individuele vingers waardoor elk gebaar van je vingers in kaart kan worden gebracht. Daarnaast wordt de positie van de arm en de hand gemeten, waardoor MYO de kleinste bewegingen en rotaties al waarneemt.

Bewegingen kunnen razendsnel gedetecteerd worden, omdat de spieren al een lichte activiteit vertonen voordat je daadwerkelijk je vingers in een bepaalde positie hebt geplaatst. Hierdoor lijkt het alsof MYO al weet wat je gaat doen, voordat je überhaupt je hand hebt bewogen. MYO zou dus een stuk secuurder moeten werken dan de huidige motion sensors met behulp van camera’s.

MYO - Gesture Control Armband

Voorlopig is het team achter MYO nog druk bezig met het finetunen van het apparaat. Er zijn inmiddels al meer dan 25.000 units ge-pre-ordered en zullen aan het eind van dit jaar worden geleverd aan de consument. Je kunt nu nog steeds een preorder plaatsen en de MYO aanschaffen voor een prijs van $149 exclusief $10 verzendkosten. Je zult dan echter wel tot begin 2014 moeten wachten totdat je hem binnen krijgt. MYO zal compatibel zijn met Mac, Windows, Android en iOS en de API voor developers zal binnenkort beschikbaar zijn.