Draagbare speakers zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Fabrikanten zetten momenteel hoog in op speakers die middels smartphones en tablets bestuurd kunnen worden.
Dit concept genaamd ‘via glas’, doelend op de smartphone/tablet, zal zijn weg in steeds meer producten zien te vinden waardoor knoppen overbodig zullen worden.

De Noorse Theo Tveterås en Lars Marcus Vedeler creëerden samen de start-up Skrekkøgle, om te kunnen experimenteren met hun eigenzinnige design ideeën. Plugg is één van hun recentste prototype projecten, waarmee ze de interactie tussen de mens en speaker een nieuwe betekenis geven.
Het felgekleurde geometrische doosje werkt, zoals zijn naam al doet vermoeden, met een grote kurken plug die in de bovenkant van het apparaat gestoken kan worden. Door de kurk uit het apparaat te trekken, begint het direct geluid te produceren en wanneer de kurk weer in het apparaat gestoken wordt, stopt het.

Het tot stand komen van dit prototype kwam voort uit de ouderwetse ‘probeer en faal’ techniek. Plugg bestaat momenteel uit 3D-geprinte onderdelen en elektronica uit reeds bestaande apparaten. “We hebben over het algemeen onderdelen uit elkaar gehaald en gecombineerd op een manier wat eigenlijk niet de bedoeling was”, aldus Vedeler. “Dit zorgde ook wel eens voor ‘face-palm’ momenten. Zo realiseerden we ons dat de magneten binnen de kast, welke de lucht verplaatsen, eigenlijk de schakelaar liet wegvallen waardoor het hele idee niet werkte.”

Momenteel is Plugg nog enkel een prototype in de vorm van een DAB radio en is slechts een voorbeeld van een bepaalde fysieke interactie tussen mens en object. Skrekkøgle is echter wel geïnteresseerd om het product daadwerkelijk op de markt te gaan brengen. “Momenteel zijn we bezig met het maken van een webshop, die ergens in februari haar deuren zal openen. “