In-ear headphones zijn er in alle soorten, maten en prijzen, maar hetgeen wat ze over het algemeen met elkaar gemeen hebben is dat ze over een draad beschikken voor de aansluiting. Natuurlijk zijn er varianten van fabrikanten die hier een work-around voor hebben. In veel gevallen worden de oordopjes aan een band vastgemaakt die in de nek rust en doormiddel van Bluetooth een connectie maakt met de muziekspeler. Echter ontstaat er bij het verzenden van muziek over Bluetooth altijd wat kwaliteitsverlies, om nog maar over de straling te zwijgen die het apparaat dicht bij de hersenen uitzend.

Greenwing Audio, een startup uit Miami Beach, heeft twee jaar lang gesleuteld aan headphones die over draad beschikken noch over Bluetooth. Split is een standalone en tevens ook hands free audioplayer, geïntegreerd in twee losse oordopjes. Beide Split oordopjes beschikken over een kleine printplaat, batterij en geheugen waarop de liedjes kunnen worden geplaatst. Op de Split oordopjes zit tevens geen enkele knop. Het veranderen van nummer of volume kan men simpelweg regelen door een keer een ‘kauw beweging’ met de mond te maken. De Split headphones registreren de ‘bijt’, waaraan een bepaalde actie is gekoppeld. Eén keer bijten verandert het nummer, terwijl twee keer bijten het volume wijzigt.

Naast de manier van bedienen, is ook de manier waarop Split muziek afspeelt vrij bijzonder te noemen. Beide oordopjes zijn magnetisch en kunnen aan elkaar blijven kleven. Dit zorgt ervoor dat de oordopjes ‘uit’ staan. Wanneer deze van elkaar af worden gehaald, beginnen zij perfect synchroon een nummer te spelen. Omdat er verder geen connectie is, is het in theorie mogelijk om de oordopjes tot een ongelimiteerde afstand uit elkaar te houden, zonder dat deze out-of-sync raken. De oordopjes geven elkaar enkel een kort signaal wanneer men van nummer of volume veranderd. Dit ten behoeve van de synchronisatie.

Split is een redelijk opvallend product, waarbij de manier hoe wij met onze producten om (kunnen) gaan flink is ge-reframed. De huidige techniek zorgt echter nog wel voor wat limitaties. Omdat de Split headphones zo klein zijn, moet ook de techniek die in de apparaatjes is verwerkt van een bepaalde schaal zijn. Momenteel ligt de maximale opslagcapaciteit van de Split daarom op slechts 256MB. Een fors verschil met de gigabytes aan ruimte waarover wij doorgaans op onze muziekspelers beschikken. Ook de accu, die via een speciale USB-lader is op te laden, gaat bij gebruik maximaal slechts 4 uur mee.

Greenwing Audio probeert momenteel via Kickstarter een bedrag van maar liefst 435.000 dollar bij elkaar te verzamelen. De Split headphones zijn verkrijgbaar vanaf 155 dollar, echter is het nog maar de vraag of alle investeerders ook daadwerkelijk een exemplaar zullen gaan ontvangen. Het project heeft momenteel namelijk nog slechts een twintigste van het budget weten op te halen. Wel hebben ze op moment van schrijven nog 27 dagen om de som geld binnen te harken. Het is in ieder geval een product om in de gaten te houden!