Fabrikanten zoeken steeds iets nieuws om hun product te laten onderscheiden van de rest. Maar geldt dit ook voor de smartphone wereld? Je moet onder een steen geleefd hebben, wil je niets over alle (afgelopen) patent oorlogen hebben gehoord. Fabrikanten klaagden elkaar massaal aan, omdat ‘onderdelen van collega fabrikanten wel heel erg lijken op dat van hen’. Is het dan echt zo moeilijk om iets nieuws te verzinnen, wat daadwerkelijk ook nog iets toevoegt?

Het Russische Yota bewijst het tegendeel: een dual-screen Android smartphone (YotaPhone), waarvan één van de schermen een E-Ink display is. Toegegeven, het concept ‘dual-screen’ is natuurlijk niet nieuw, NEC en Samsung toonden dit al eerder, maar een 4,3 inch 720P HD LCD scherm én een 4,3 inch E-Ink scherm is behoorlijk vernieuwend. Het solide toestel beschikt naast 2 schermen over een Dual Core processor, draait op de nieuwste versie van Android (4.2 Jelly Bean), heeft 2 GB aan RAM aan boord en ook nog eens een 12 MP camera.

Nu hoor ik je denken: ‘Wat moet moet ik met een mini E-Reader op de achterkant van mijn telefoon?’. Wel, het E-Ink display is in staat je hoofdscherm te spiegelen, maar kan ook een lijst van notificaties tonen en omdat E-Ink schermen niet afhankelijk zijn van je accu, blijft de afbeelding gewoon zichtbaar als je telefoon leeg is. Met een druk op op een software-matige knop (Developers kunnen deze dus straks ook opnemen in hun Apps), verschijnt het scherm direct op de achterkant van het toestel. Handig voor vliegtickets, routebeschrijving of gewoon je gemiste meldingen.

Naast het E-Ink scherm is er nog iets opmerkelijks aan de hand met de YotaPhone: het bevat geen knoppen. De plaats voor eventuele hardware-matige knoppen aan de onderkant van het toestel is namelijk ingenomen door een ‘gesture-area’. Door naar links te swipen, kom je op je homescreen terecht, een halve swipe om terug te gaan en een swipe naar rechts start multitasking.

Een exacte datum is nog niet bekend, maar de YotaPhone zal vermoedelijk in het derde of vierde kwartaal van dit jaar op de markt verschijnen. Het bedrijf achter YotaPhone zal eind februari ook aanwezig zijn op het Mobile World Congress en zal dan meer van het toestel willen laten zien. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd!