De smartphone markt is flink veranderd de laatste paar jaren. Waar fabrikanten een paar jaar terug nog in de race waren om de meest uitgebreide en beste specificaties in een smartphone te proppen, zien we dat het momenteel vooral gaat om marketing. HTC had eind 2008 de eer om de allereerst Android telefoon te mogen lanceren: de (T-Mobile) G1. De daarop volgende jaren verliepen voor HTC dankzij de goede Android-smartphone verkopen rooskleurig, totdat Samsung roet in het eten gooide. Het Koreaanse bedrijf had met de Samsung Galaxy (S) lijn een hit te pakken.

Mede door de gigantische marketing campagnes van Samsung, domineert het bedrijf nu samen met Apple de verkooplijsten en lijkt de term ‘Galaxy’ van bijna meer naamsbekendheid te genieten dan Android zelf. Voor HTC resulteerde dit in een stevige daling van verkopen van hun smartphones. Het Taiwanese bedrijf leek zich even geen raad te weten en kwam met diverse eentonige modellen op de proppen. Totdat we vorig jaar kennis maakten met de One serie. Een smartphone-lijn met goede specificaties en bovendien een design waar daadwerkelijk aandacht aan was besteed.

Ondanks dat het vlaggenschip: de HTC One X, erg positief onthaald werd door de internationale media, kon het toch niet op tegen de krachtigere  Samsung Galaxy S III. Dit jaar presenteerde HTC net voor het Mobile World Congress 2013 in Barcelona de HTC One. Een bloedmooie aluminium smartphone met onder andere een, zoals HTC het noemt, Ultrapixel(!) camera en stereo-speakers aan de voorkant. Weet HTC zich met deze innovatieve smartphone weer een plekje aan de top te bemachtigen? Skloink testte de HTC One en onze bevindingen vindt je terug in deze review.

HTC One - Aluminium Unibody behuizing

Ik heb aardig wat smartphones in mijn handen gehad, maar de HTC One was toch wel de eerste waarbij ik dacht: Wow, wat een design! Het toestel is vrijwel volledig gemaakt van aluminium en voelt zeer solide aan. Aan de voorkant prijkt een 4,7 inch Full HD LCD3 beeldscherm. De HTC One heeft dus de zelfde resolutie (1920 x 1080 pixels) als je HD televisie thuis, maar dan in zak formaat. Het beeld is hierdoor haarscherp en heeft tevens het hoogste aantal PPI (468 PPI) tot nu toe in een smartphone.

Naast het scherm valt er nog iets op aan de HTC One, namelijk de stereo-speakers die aan de voorkant van het toestel geplaatst zijn. Hierdoor is het toestel in staat om stereo geluid te produceren, die rechtstreeks je gezicht in geblazen wordt. De stereo-speakers beschikken over een ingebouwde versterker en Beats Audio integratie, tezamen ‘BoomSound’ genoemd, waardoor het toestel voor smartphone begrippen een ongekend geluid weet te produceren.

HTC One backside

De achterkant van de HTC One bestaat uit één stuk aluminium waarin aan de boven- en onderkant horizontale plastic lijnen zijn verwerkt, ten behoeve van de ontvangst. Het aluminium is in een kromming geslepen, waardoor het toestel aan de zijkanten bijzonder dunt lijkt. Toch is het middelpunt van de HTC One qua dikte te vergelijken met bijvoorbeeld de iPhone 4S. De kromming van het aluminium zorgt er niet alleen voor dat het toestel dunner lijkt dan dat hij is, ook ligt de HTC One hierdoor bijzonder fijn in de hand.

In onderstaande video geeft het design team van HTC een kijkje achter de schermen, hoe het design van de HTC One tot stand is gekomen.

Het opvallendste element aan de achterzijde van het toestel is natuurlijk de, zoals HTC het noemt: Ultrapixel camera. De foto’s die de HTC One maakt, hebben een resolutie van ongeveer 4 megapixels. Door het aantal pixels op een sensor echter terug te schroeven en iets te vergroten in vergelijking met 8 of 13 megapixel camera’s, moeten de pixels meer licht kunnen verdragen en dus de ruis op een foto verminderen. Met name in omstandigheden met minder licht, weet de HTC One in tegenstelling tot concurrenten toch aardige plaatjes te maken.

Ondanks de vermindering in megapixels, maakt de HTC One toch gelijkwaardige en soms zelfs betere foto’s te schieten dan de concurrentie. Hiermee bewijst HTC dat de hoeveelheid megapixels niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van de foto’s zelf. Aangezien de Ultrapixel camera foto’s in een resolutie van ongeveer 4 megapixels schiet, is de grootte van een foto wel een stuk kleiner. Een voordeel hiervan is, dat ook de bestandsgrootte kleiner is, waardoor deze bijvoorbeeld sneller gedeeld kunnen worden, omdat er minder KB’s/MB’s verzonden hoeven te worden. Een nadeel is echter wel dat inzoomen op een foto een stuk beperkter is. Helemaal als je je bedenkt, dat de foto’s die de HTC One schiet, anderhalf keer de resolutie zijn als het scherm van het toestel zelf.

Foto geschoten met de HTC OneFoto in slechte lichtomstandigheden HTC OneFoto binnenshuis HTC OneHTC One foto cluse-up

De foto’s die gemaakt zijn met de HTC One zien er goed uit. De kleurweergave komt natuurgetrouw over en met name in omstandigheden met weinig licht, toont de Ultrapixel camera zijn kracht. Naast het fotograferen kan er met de HTC One uiteraard ook video’s worden opgenomen. Dit is mogelijk in een resolutie van 1080P (Full HD) op 30 fps. Doordat het toestel over twee microfoons beschikt, is het tevens in staat om geluid in stereo op te nemen.

Ook ‘HTC Zoe’ is een leuke toevoeging. Wanneer de Zoe-modus in de camera applicatie wordt ingeschakeld, schiet de HTC One binnen 3 seconden 20 foto’s en tegelijkertijd neemt het een filmpje op van een aantal seconden. Uiteindelijk komt hier een soort filmpje uit van 6 seconden, die opgebouwd is uit foto’s, vergelijkbaar met de cilindervormige kijkdoos uit de negentiende eeuw waaraan Zoe zijn naam heeft te danken.

HTC One Sense 5

De HTC One heeft niet alleen een vernieuwend design en camera, ook de software-matige schil ‘HTC Sense’ heeft een flinke update gehad. Net als de HTC One zelf, is Sense 5 een stuk minimalistischer geworden ten opzichte van zijn voorgangers. Eén van de grootste veranderingen die HTC heeft doorgevoerd, zit hem in het homescreen. In plaats van een normale pagina waarop snelkoppelingen en widgets geplaatst kunnen worden, toont HTC in eerste instantie ‘BlinkFeed’. BlinkFeed bestaat uit rechthoekige tegels waarin nieuwsartikelen en/of social media updates worden getoond. Het heeft iets weg van een soort ingebouwde FlipBoard (app, red.).

BlinkFeed is een leuk concept en ziet er erg gelikt uit. Op het moment van schrijven zijn er echter nog niet veel nieuwsbronnen die gekoppeld kunnen worden aan BlinkFeed, waardoor de keuze redelijk beperkt wordt tot een aantal grote (Nederlandstalig, afhankelijk van je gekozen taal) websites. Ook is het niet mogelijk om Nederlands- en/of Engelstalige nieuwsbronnen te combineren. BlinkFeed is een leuke toevoeging, maar voelt gewoon nog niet af genoeg om het ook daadwerkelijk bruikbaar te noemen.

Door naar rechts te swipen, beland men op het traditionele homescreen. Gelukkig is het ook mogelijk om het traditionele homescreen als startscherm in te stellen indien je BlinkFeed maar niets vindt. BlinkFeed kan echter niet volledig uitgeschakeld worden.

HTC One Afstandsbediening

In de powerbutton van de HTC One, heeft HTC een infrarood-zender ingebouwd. Hierdoor is het, in combinatie met de HTC TV app, mogelijk om het toestel als afstandsbediening te gebruiken voor je tv, mediabox of geluidsinstallatie. Het mag gezegd worden: het werkt daadwerkelijk fantastisch. Het instellen van de afstandsbediening is een eitje en mede door de ingebouwde televisiegids heeft de app daadwerkelijk een toegevoegde waarde tegenover de traditionele afstandsbediening.

Conclusie
HTC neemt een behoorlijk risico met de HTC One. Waar de concurrentie momenteel inzet op camera’s met een resolutie van 12 a 13 megapixels, komt HTC met de Ultrapixel camera, van eigenlijk ‘slechts’ 4 megapixels. Ook lijkt het bedrijf zich niets aan te trekken van de als maar groter wordende beeldschermen en blijft trouw aan het 4,7 inch formaat kleven die we eerder ook al terug zagen in de HTC One X. Ook de qua gebruikte materialen wijkt het bedrijf stevig af van de concurrentie. Een smartphone die volledig vervaardigd is uit aluminium, behoorlijk risicovol als we kijken problemen in het verleden op het gebied van ontvangst.

HTC One smartphone

Toch weet HTC al deze risicogebieden om te zetten in positieve aspecten van de telefoon. De Ultrapixel camera is daadwerkelijk een stap vooruit op het gebied van fotografie (met name in donkere omstandigheden). Het beeldscherm is misschien wel de beste die we tot nu toe hebben gezien in een smartphone. HTC had natuurlijk al een naam hoog te houden, gezien het beeldscherm van de HTC One X door menig persoon werd uitgeroepen tot beste ooit. Het beeldscherm is haarscherp, kleuren zijn fantastisch en 4,7 inch is groot zat voor een smartphone.

En dan nog het design. Was je nog niet onder de indruk van de specificatielijst, dan ben je het wel van de vormgeving van de HTC One zelf. Wat een schitterend uiterlijk! In tegenstelling tot grote concurrent Samsung (staat Galaxy tegenwoordig niet gewoon voor plastic?), weet HTC wel dat materiaalkeuze heel belangrijk is. Of al deze aspecten, inclusief marketingtechnisch leuke features, genoeg zijn om de monster marketing afdeling van Samsung te slim af te zijn, is nog even afwachten. De troonopvolger van Samsung komt eraan, maar het zou zo maar eens kunnen dat de HTC One dit jaar zegeviert.

Eindoordeel: 9 sterren
★★★★★★★★★☆