‘Find Your Way to Oz’ is een nieuw Google Chrome (browser red.) experiment, gemaakt door Google in samenwerking met Disney en UINT9. Chrome Experimenten zijn showcases van de laatste open web technologieën, zoals HTML5, Canvas, SVG en WebGL, die de kracht van Google’s webbrowser Chrome tonen. Met Find Your Way to Oz bewijst Disney dat deze experimentele technische hoogstandjes, ook prima als promotie website voor hun binnenkort te verschijnen film ‘Oz: The Great And Powerful‘ kan dienen. In dit geval; een interactieve game.

In ‘Find Your Way to Oz’ bezoek je de stoffige carnaval velden van Kansas en kun je je onderweg vermaken met diverse spelletjes, die onder andere gebruik maken van je webcam. Uiteindelijk zul je terecht komen bij een luchtballon, waarna je eenmaal in de lucht bent, belandt in een tornado en de magische wereld van Oz binnen vliegt. In Oz krijg je uiteraard de trailer van de nieuwe film te zien.

“Chrome Experimenten zoals ‘Find Your Way to Oz’ zouden ene paar jaar geleden nog onmogelijk zijn.” volgens Google, “Sinds die tijd heeft het web zich ontwikkeld en stond ontwikkelaars en designers toe om meeslepend mooie belevenissen te creëren.”. Om de website te bekijken, heb je een up-to-date computer met een ‘redelijke krachtige’ videokaart en een moderne webbrowser die om kan gaan met WebGL en WebRTC (lees: Google Chrome). Ook tablet en smartphone gebruikers kunnen de website bezoeken door de mobiele Google Chrome applicatie te downloaden.

De website laat zien dat een advertentie, want dat is het natuurlijk wel, niet altijd op het zelfde neer hoeft te komen. Wij zijn benieuwd of dit de start zal betekenen van een nieuwe manier van online adverteren; de belevenis.

Voor web ontwikkelaars en designers is er tevens een zeer interessante case study beschikbaar, die een technisch kijkje achter de schermen geeft.