Alhoewel er vaak in de media wordt gesproken over het internet – dat alles maar bewaard wordt- blijven enkele pareltjes van filmpjes juist bewaard. Zo ook dit filmpje waarin een futurist in 1963 voorspellingen doet voor de 21ste eeuw (2001).

In het filmpje van Walter Cronkite wordt  de toekomstige werkplek besproken, met alle apparatuur zoals zij dachten dat die in de 21ste eeuw zou bestaan. Er worden een aantal “consoles” besproken waaronder een krantenconsole; een apparaat die ’s ochtends via een satelliet informatie krijgt toegestuurd waardoor er op jouw scherm een tekst te zien is – de krant.
Tegenwoordig doen we niet anders dan via kanalen als Twitter, NUnl en Facebook ons nieuws vergaren.Dan spreken we wel al over 2013, in de jaren ná 2001 dus Walter zat er niet ver naast.

Als tweede console bespreekt Walter een apparaat dat de weersvoorspelling laat zien voor die dag. Op dat scherm wordt gebruik gemaakt van kleuren en datavisualisaties zoals we die vandaag de dag nog steeds op het journaal zien. Ook weer een goede schatting!
Als extra’tje heeft de weerconsole ook nog een de mogelijkheid om de aandelenkoersen te laten zien.

Op de toekomstige werkplek kan natuurlijk één ding niet missen, en dat zijn de collega’s. Gelukkig wordt dat door de derde console opgelost. Wat de derde console namelijk doet is een videoverbinding maken tussen degene waarmee je via de telefoon praat en jouzelf. Zo hou je nog persoonlijk contact met je collega’s. Ook hier zitten ze er niet erg ver naast, er worden al een tijdje videoconferences gehouden waar collega’s elkaar alleen nog met behulp van technologie zien.

De vierde en laatste console laat duidelijk zien hoe de maatschappelijke waarden van die tijd niet worden meegenomen in het toekomstbeeld dat ze schetsen. Want wat is er vervelender dan wanneer jij thuis hard zit te werken in je state-of-the-art kantoor en je vrouw die belast is met het huishouden verdenk je er van dat ze zit te nietsen? Juist, niets. Daarom staat er nog een monitor waarmee je alle “tv’s” in het huis kunt bekijken om te zien of vrouwlief de vloer wel goed boent.

Al met al heeft Walter Cronkite accurate voorspellingen gedaan met betrekking tot de 21ste eeuw want de technologieën die in 2001 niet beschikbaar waren, waren dat wel in de jaren daarna.
Ook dan besef je hoe veel de smartphone kan, want op het direct uitprinten van de krant na kan die elk apparaat vervangen.