Houten brillen, houten stropdassen, houten horloges. Houten accessoires zijn hot! Tenminste, als je het de hipster doelgroep vraagt. Het Franse bedrijf Orée staat in ieder geval achter deze trend. Orée is opgericht door entrepreneur Julien Salanave en product designer Franck Fontana. Zij constateerden dat moderne technologische producten allemaal behoorlijk veel op elkaar lijken, bedoelt voor massaproductie en bovendien niet erg persoonlijk en milieuvriendelijk. Samen verzamelden zij een team van ambachtslieden samen, om hun product ideeën tot realiteit te toveren.

Als basismateriaal koos het bedrijf voor hout, een natuurlijk en bovenal duurzaam natuurproduct. Vervolgens combineren ze dit oerproduct met moderne technologie om zo unieke alledaagse producten als een toetsenbord te creëren. Hun nieuwste product is de Orée Touch Slab; een multitouch trackpad zoals we die kennen van Apple, maar dan volledig van hout. Het apparaat is te gebruiken voor de Mac of een Windows computer en maakt een connectie via Bluetooth. De trackpad is vervaardigd uit één stuk hout, waarbij er de keuze is uit esdoorn of walnoot hout. Volgens het bedrijf kan de trackpad overweg met alle multitouch gestures die de versie van Apple ook kan uitvoeren.

Orée producten

Iedere houten trackpad is zorgvuldig uitgehold en vervolgens gevuld met een capacitieve sensor en printplaat. Hierna komt er een dun laagje van het zelfde soort hout overeen dat als een soort ‘sealing’ fungeert. Waar plastic of aluminium producten in de loop der jaren dankzij het gebruiken lelijker worden, moet dit bij de houten producten van Orée juist karakteriseren. Door de oliën in de menselijke huid, zal het hout naar verloop der jaren patronen vormen. Wie de Orée Touch Slab op zijn bureau wilt hebben, moet wel flink in de buidel tasten. Het houten trackpad is via de website te bestellen voor een bedrag van 150 euro + 35 euro aan verzendkosten en wordt doorgaans binnen 2 weken verzonden.