Android beschikt van nature al over een launcher die behoorlijk te personaliseren is met behulp van o.a. widgets en snelkoppelingen. Fabrikanten willen vaak een eigen beleving meegeven op de door hun gefabriceerde smartphones en maken daarom vaak eigen variaties die de standaard launcher vervangen. Zo introduceerde HTC eerder dit jaar nog BlinkFeed: een soort nieuwsfeed op het beginscherm, waarmee de gebruiker in één oogopslag zowel nieuws van websites als berichten uit social media kanalen kon inzien. De standaard Android launcher en BlinkFeed zijn totaal verschillend, maar kennen toch een overeenkomst, namelijk: het missen van context.

Met Aviate komt daar verandering in. De launcher, die momenteel enkel nog via uitnodigingen te gebruiken is, kijkt waar de smartphone zich op dat moment bevindt en past aan de hand van de locatie het homescreen aan. Het concept lijkt overeenkomsten te hebben met Google Now en toont zelfs op visueel gebied (de app maakt gebruik van het ‘cards design’ waar Google veel van haar recente producten van heeft voorzien) enige gelijkenissen. Niet toevallig, want twee van de makers van de applicatie zijn namelijk voormalig Google medewerkers.

Aviate context     Aviate Spaces      Aviate sorted apps

Aviate is opgebouwd uit drie panelen: het homescreen, collectie applicaties gesorteerd op doel en een algemeen overzicht met alle applicaties op het toestel. De laatste twee panelen zijn te bereiken door vanuit het homescreen naar rechts te swipen. Door vanuit het homescreen naar links te gaan, opent een soort ‘hamburger menu’, met daarin onder andere de instellingen, maar zogenaamde ‘spaces’. Deze spaces maken Aviate behoorlijk uniek. Deze passen zich namelijk aan, aan de lokatie waar je je op dat moment bevindt. De meest relevante space zal tevens geselecteerd worden, en het homescreen aanpassen met diverse mogelijkheden afhankelijk van de context.

Wanneer men bijvoorbeeld thuis is, krijg je naast een set zelf te definiëren snelkoppelingen ook het weer te zien en de mogelijkheid om bijvoorbeeld een wekker te zetten, of de ‘Do Not Disturb modus’ in te schakelen. Wanneer je vervolgens onderweg bent naar bijvoorbeeld je werk, school of een andere locatie, zal Aviate dit opmerken en de ‘Going somewhere’ space inschakelen. In dat geval worden er op het homescreen bijvoorbeeld (indien aanwezig) reis applicaties getoond zoals 9292ov. Het wordt echter pas helemaal interessant wanneer je op je lokatie bent aangekomen!

Bevindt je je namelijk op een redelijk openbare plek (bijvoorbeeld je school, de bibliotheek, etc), dan zal Aviate naast wat geselecteerde applicaties ook een overzicht geven van foto’s die het over de betreffende lokatie kan vinden, inclusief Foursquare tips die mensen hebben achtergelaten. Dat alles zonder Foursquare überhaupt nodig te hebben. Uiteraard kun je het homescreen op de betreffende plekken nog voorzien van eigen inbreng en/of widgets, waarna Aviate dit zal onthouden en er van zal leren. Zo zul je ten alle tijden enkel hetgeen je nodig hebt in beeld krijgen.

Na een korte testperiode kan in concluderen dat we met Aviate eindelijk weer eens een launcher hebben die daadwerkelijk een nieuwe beleving aan de smartphone geeft en niet enkel de vormgeving wat aanpast. Voorlopig is Aviate echter nog niet voor iedereen beschikbaar en enkel via een uitnodiging te testen. Degenen die de applicatie testen mogen zelf echter ook uitnodigingen versturen, dus het moet niet moeilijk zijn om er één in handen te krijgen. (tip: stuur ons gerust een tweet).