Een week geleden kondigde Apple haar nieuwe iPhones aan. Naast een niet goedkoop “goedkoop model”, kondigde het bedrijf uit Cupertino ook de iPhone 5S aan: de opvolger van de iPhone 5 inclusief vingerafdrukscanner. De feature zorgde de afgelopen dagen voor veel onduidelijkheid. Zowel op gebied van veiligheid als op het gebied van recht stellen experts vragen over de beveiligingsmethode. Vreemd overigens, aangezien soortgelijke scanners al jaren te vinden zijn in onder meer laptops. Bionym komt met een nieuwe vorm beveiliging in de vorm van, hoe kan het ook anders, een wearable.

De Nymi is een armband die onder meer je unieke hartslag gebruikt als beveiligingsverificatie. Door de Nymi om de pols te klikken, wordt hij ingeschakeld. Vervolgens moet het topje van de vinger op een speciale sensor worden geplaatst, terwijl de pols met een andere sensor aan de binnenkant van de armband contact maakt. Hierdoor ontstaat er een elektronisch circuit, waarna de Nymi kort vibreert en klaar is voor gebruik. Nymi weet nu namelijk wie jij bent, door razendsnel het unieke hartritme te controleren. Zolang de Nymi om de pols blijft, is de gebruiker aangemeld en kan het apparaat dienst doen als wachtwoord verificatie alternatief.

Nymi

Het bedrijf stelt dat in theorie allerlei verschillende apparaten gekoppeld kunnen worden aan Nymi. Echter zal dit bij de launch beperkt zijn tot smartphones en tablets. Door de smartphone of tablet eenmalig te koppelen aan Nymi, zal het apparaat wanneer deze “unlocked” dient te worden, gebruik maken van Nymi. Deze dient in dat geval als de sleutel of wachtwoord van het betreffende apparaat. De slimme armband maakt gebruik van een 3-staps authenticatie, een stuk veiliger dan enkel het opslaan van een vingerafdruk en/of onthouden van een (vier-cijferig) wachtwoord.

Naast een sensor voor het detecteren van de hartslag, beschikt de Nymi ook over een accelerometer and gyroscoop om bewegingen op te pikken. Om een gekoppeld apparaat te detecteren, maakt Nymi gebruik van Bluetooth en een nabijheidssensor. Tevens hebben de makers voor ogen om met behulp van gestures, bepaalde functionaliteiten van gekoppelde apparaten te starten. Vergelijkend met het idee van Myo, de armband waar doormiddel van spieractiviteit bewegingen worden gedetecteerd.

Nymi is momenteel al te pre-orderen via de website van Bionym. De eerste 25.000 mensen die het apparaat bestellen betalen ‘slechts’ 79 dollar. Daarna zal de armband voor 99 dollar over de toonbank gaan. Het apparaat zal volgens de makers begin 2014 naar de eerste kopers worden verzonden. Voor wie de functionaliteit van Nymi wil integreren in bestaanden apps of producten, kan zich aanmelden voor het Developer programma.