Als ik dagelijks om mij heen kijk, zie ik dat de smartphone wereld momenteel gedomineerd wordt door twee spelers. Aan de ene kant hebben we Apple met de iPhone en aan de andere kant hebben we Samsung met een oneindige stroom aan Galaxy toestellen. Smartphones maar ook tablets in iedere maat en prijsklasse die je je maar kunt bedenken. Het is dus niet gek dat het Koreaanse bedrijf momenteel de verkooplijsten aanvoert. De term ‘Galaxy’ lijkt daarnaast zelfs van meer naamsbekendheid te genieten dan Android (het besturingssysteem) zelf.

De Galaxy S-reeks is voor ons, gadget liefhebbers, de interessantste reeks toestellen binnen de Galaxy lijn van Samsung. Jaarlijks is het Galaxy S model, hét high-end toestel waarmee Samsung haar filosofie van dat jaar in presenteert. Dit op het gebied van design, hardware, software en features. Inmiddels zijn we aanbeland bij alweer de 4e telg van de familie; de Samsung Galaxy S4. Hét toestel wat de concurrentie aan gaat met de toppers van andere fabrikanten, waaronder de Sony Xperia Z en de HTC One.

Mede dankzij de fantastische camera en zeer krachtige hardware, werd de Samsung Galaxy S3 vorig jaar als beste smartphone van het jaar bestempeld. Ook dit jaar heeft Samsung het toestel weer volgepropt met indrukwekkende specificaties. Net als de concurrentie beschikt de Samsung Galaxy S4 over een 1080P Full HD beeldscherm, een krachtige quad core processor en een indrukwekkende camera. Maar waar Samsung dit jaar vooral op inzet, zijn de software-matige features. Slim Scrollen en Air Gesture zijn daar enkele voorbeelden van.

Walst Samsung qua toestel ook dit jaar weer over de concurrenten heen of hebben de overige fabrikanten dit jaar toch een kans? Skloink testte de Samsung Galaxy S4 en onze bevindingen vindt je terug in deze review.

Samsung Galaxy S4 Design

De Samsung Galaxy S4 ziet er qua design bijna hetzelfde uit als zijn voorganger; de Samsung Galaxy S3. Samsung moet hier waarschijnlijk hebben gedacht: “Never change a winning team”. Het toestel heeft vrijwel dezelfde afmetingen en is nog altijd gemaakt van polycarbonaat (kuststof). Dat het toestel vrijwel even groot is gebleven is behoorlijk knap. De Samsung Galaxy S4 beschikt namelijk over een groter beeldscherm dan zijn voorganger en ook de accu is een flink stuk groter geworden. Daarnaast is de aluminium ogende rand om het toestel ook subtiel gewijzigd, al is deze nog altijd gemaakt van kunststof. Door die kleine verschillen, oogt de Galaxy S4 toch net wat mooier dan zijn voorganger. Het toestel ziet er wat meer volwassen uit.

Het 5 inch beeldscherm van de Samsung Galaxy S4 is, zoals we van Samsung gewend zijn, een amoled scherm. Met een resolutie van 1920 x 1080 pixels komt de pixeldichtheid van het Full HD beeldscherm te liggen op 441 pixels per inch. Iets minder dan de 468 van de HTC One. In de praktijk merk je daar echter helemaal niets van. De Samsung Galaxy S4 toont haarscherpe beelden en de kleuren spatten van het scherm af (een eigenschap van amoled schermen). Wie echter waarde hecht aan helderheid zal echter bij een IPS (lcd) beeldscherm moeten blijven. Met 300 nits ligt deze fors lager dan die van bijvoorbeeld de HTC One.

Samsung Galaxy S4 Achterkant

De achterkant van de Samsung Galaxy S4 is, net zoals de rest van het toestel, gemaakt van polycarbonaat en bevat een motief van kleine ruitjes die enkel onder een bepaalde hoek te zien zijn. Wel is de achterkant van het toestel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sony Xperia Z, iPhone 5 en HTC One afneembaar, waardoor de accu te vervangen is. Naast een verwisselbare accu, biedt de Galaxy S4 ook de mogelijkheid voor Micro SD-kaartjes. Met kaartjes van maximaal 64 GB, is het geheugen van het toestel flink uit te breiden.

In onderstaande video geeft het design team van Samsung een kijkje achter de schermen hoe het design van de Samsung Galaxy S4 tot stand is gekomen.

Uiteraard vinden we op de achterkant van het toestel ook de camera. Samsung heeft het aantal megapixels flink verhoogd van 8 naar 13 megapixels. Hierdoor beschikt de camera over evenveel megapixels als de Sony Xperia Z en fors meer dan de HTC One, die met haar ‘Ultrapixel’ camera over ‘slechts’ 4 megapixels beschikt. HTC beweerde echter dat het aantal megapixels niets zegt over de kwaliteit van de foto en daar hebben ze (deels) gelijk mee. De foto’s die de Samsung Galaxy S4 maakt zijn van ongeveer dezelfde kwaliteit als die van de Samsung Galaxy S3 die het met 8 megapixels moest doen.

Wat wel erg opvalt is de snelheid waarmee de Samsung Galaxy S4 een foto neemt. Bij zijn voorganger duurde dit slechts 1.5 seconden, bij de Galaxy S4 is dit ruim verdubbeld. Wellicht dat dit komt door de nieuwe interface van de camera app die Samsung heeft toegevoegd. Deze interface is namelijk gebaseerd op de Galaxy Camera en kent een hoop leuke nieuwe functies. Zo is het mogelijk om via Dual Shot een foto te nemen met zowel de camera aan de achterzijde als de frontcamera, tegelijkertijd. De foto die met de frontcamera genomen wordt kan dan in de normale foto worden geplakt.

20130428_13455520130428_13341920130428_141301_120130428_141442_20

De foto’s die gemaakt zijn met de Samsung Galaxy S4 zien er goed uit. De kleurweergave komt natuurgetrouw over en tonen geen cross-overs. Het valt op dat de camera van de Galaxy S4 veel details weet vast te leggen, maar ongeveer evenveel als de Samsung Galaxy S3 of Galaxy Note 2. In donkere omstandigheden is de Ultrapixel camera van de HTC One duidelijk in het voordeel. De kleinere pixels van de 13 megapixel camera kunnen namelijk minder licht opvangen dan de veel grotere pixels van de Ultrapixel camera.

Naast fotograferen is het uiteraard ook mogelijk om video opnames te maken. Dit is mogelijk in een resolutie van 1080P (Full HD) op 30 fps. Doordat het toestel over twee microfoons beschikt, is het tevens in staat om geluid in stereo op te nemen. Het geluid is direct ook een grote plus. Het weet zelfs tijdens bijvoorbeeld concerten nog een behoorlijk heldere opname te maken zonder al te veel ruis.

Samsung Galaxy S4 Eyetracking

Naast een krachtige processor, Full HD beeldscherm en 13 megapixel camera, beschikt de Samsung Galaxy S4 over diverse sensoren. Zelf noemen zij dit de ‘Hidden Innovations’. Naast de gebruikelijke sensoren zoals de gyroscoop, lichtsensor en nabijheidssensor, bevat de Samsung Galaxy S4 ook een gebarensensor waarmee het doormiddel van infrarood gebaren kan herkennen. Ook is er een barometer en thermometer ingebouwd, waarmee Samsung in combinatie met de app ‘S Health’ aangeeft of je je in een omgeving met een prettig klimaat bevind.

De Samsung Galaxy S4 bevat in totaal 9 sensoren waarmee in theorie erg interessante dingen mee gedaan kunnen worden. Samsung levert ook een aantal leuke applicaties mee die dankbaar gebruik maken van die sensoren, echter is het aanbod niet heel groot te noemen. Het zou leuk zijn als Samsung de API’s van de betreffende ‘nieuwe’ sensoren beschikbaar stelt, zodat developers buiten Samsung om er zelf leuke toepassingen voor kunnen maken.

Conclusie
In tegenstelling tot HTC die met de HTC One een echt vernieuwende smartphone levert, brengt Samsung met de Samsung Galaxy S4 meer van hetzelfde ten opzichte van de voorgaande modellen. Dat is absoluut geen slechte zaak. De Galaxy S4 is op veel punten flink vooruit gegaan in vergelijking met de Galaxy S3. De processor is iets krachtiger, het beeldscherm heeft een Full HD resolutie gekregen en ook de camera is er in het aantal megapixels op vooruit gegaan. Het design lijkt nog steeds op zijn voorganger, maar is op een aantal punten wel verbeterd.

Samsung Galaxy S4 TouchWiz

Maar daar ligt direct ook ons grootste punt van kritiek: hij lijkt wel erg veel op zijn voorganger. Het toestel voelt meer aan als een update van de S3 (bijvoorbeeld een S3+), dan dat het, het nieuwste vlaggenschip is waarin de nieuwe filosofie van Samsung van dit jaar is verwerkt. Aan de andere kant bewees Samsung vorig jaar al dat ze het behoorlijk voor elkaar hadden. Het toestel won niet alleen diverse prijzen, ook bleek het de best verkochte telefoon van dat jaar.

Wie de Samsung Galaxy S4 koopt zal dit dan ook vooral doen voor de uitgebreide specificaties en niet zozeer om met een vernieuwend design rond te lopen. Het toestel is op technologisch gebied een behoorlijke stap vooruit, maar is qua uiterlijk weinig veranderd. De vraag is: is dit genoeg om de concurrentie opnieuw op afstand te houden? Marketing technisch is Samsung natuurlijk de grote winnaar, maar qua innovatie…?

Eindoordeel: 9 sterren
★★★★★★★★★☆