Fabrikanten zetten hoog in op wearables zoals de smartwatch. Recent publiceerden we nog een hands-on met de Samsung Galaxy Gear smartwatch, maar ook een fabrikant als Sony beschikt reeds over een exemplaar. Sterker nog, autofabrikant Nissan introduceerde een aantal weken geleden een concept van een door hun ontworpen smartwatch: de Nismo. Een bedrijf dat haar aandacht niet op de pols vestigt is Google. Met Google Glass bewandelen zij het pad van de smartglasses, al is Google Glass natuurlijk niet echt meer een bril te noemen.

Met Google Glass lijkt Google een geheel nieuwe revolutie gestart te zijn. Volgens diverse geruchten zouden verschillende fabrikanten al aan hun eigen interpretatie van Glass werken. Een bedrijf die hun versie inmiddels klaar voor fabricage heeft, is het Spaanse bedrijf ION Glasses. De gelijknamige slimme bril heeft een stuk meer weg van de traditionele bril die wij momenteel al kennen. De bijzonderheid is echter dat de bril met smartphones en tablets kan communiceren en daardoor over een aantal leuke features beschikt.

De meest in het oog springende functie is de notificatie-led die aan de binnenkant van het montuur is verwerkt. Het led lampje kan in verschillende kleuren oplichten wanneer de smartphone bijvoorbeeld een bericht ontvangt. Door de kleur die per app is in te stellen, kan men in één oogopslag zien wat voor melding er binnen komt. Groot voordeel is, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Embrace+ armband, voor niemand is te zien dat er een melding binnenkomt. Je blijft dus ongemerkt op de hoogte van de meldingen, zonder gelijk de aandacht op je wearable of smartphone te hoeven trekken.

Naast de notificatie functionaliteit, kan men met de ION Glasses ook bepaalde acties uitvoeren op de smartphones en/of tablets. ION Glasses beschikken namelijk over twee knopjes die zich op de poot van het montuur bevinden. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om muziek harder of zachter te zetten, maar ook om op afstand een foto te maken. Ideaal voor bijvoorbeeld groepsfoto’s. Vaak je bril kwijt? Ook daar hebben ze bij ION Glasses een oplossing voor. Met de bijbehorende app kun je namelijk traceren waar de slimme bril zich bevind.

Het Spaanse bedrijf is momenteel druk bezig met de financiering rond aan het krijgen om de ION Glasses daadwerkelijk in productie te nemen en door te ontwikkelen. Via crowdfunding platform Indiegogo hoopt het bedrijf 150.000 dollar op te halen. Voor 79 dollar kan men het frame bestellen en zal in februari 2014 verzonden worden. Voor 20 dollar meer krijgt men de zonnebrillen variant, waarbij de glazen vervangbaar zijn.