Iedereen heeft ze wel; bepaalde truckjes of rituelen om je concentratie te verbeteren wanneer je met je werk bezig bent of er mee moet gaan beginnen. De één zet wat rustgevende muziek op, de ander gaat een stukje lopen en weer een ander heeft profijt van meditatie. Kortom, er zijn veel manieren om je concentratie te hervatten en voor iedereen is de methode verschillend. Maar wat is nou eigenlijk jouw ideale manier? Werkt hetgeen wat je doet eigenlijk wel echt?

Momenteel zitten we in een periode waarin wearables behoorlijk hot zijn. We zien brillen en armbanden die de interactie moeten veranderen tussen mens en computer. Al die devices geven ofwel notificaties over dingen die in de wereld gebeuren of sturen producten aan die wij gebruiken. Maar weinig van die producten geven inzicht over onszelf. Melon is zo’n device die dat juist wel doet.

Melon, momenteel een Kickstarter project, is een hoofdband dat gebruik maakt van elektro-encefalografie (EEG) waarmee het hersen activiteit meet. Met behulp van een speciaal algoritme is Melon in staat je concentratie in kaart te brengen en visualiseert dit vervolgens in de bijbehorende mobiele applicatie. In deze applicatie kun je aangeven waarmee je exact bezig bent, bijvoorbeeld het maken van wiskunde terwijl je op de achtergrond klassieke muziek aan hebt staan. Melon houdt dit vervolgens voor je bij en geeft persoonlijke inzichten en tips over je concentratie tijdens dit proces.

Door Melon tijdens allerlei verschillende activiteiten te gebruiken en precies aan te geven wat je doet en in wat voor omgeving je verkeert, leert hij wanneer jouw concentratie het beste is en koppelt dit aan een cijfer systeem. Wanneer je vervolgens aan het werk bent, de Melon hoofdband draagt en Melon merkt dat je concentratie verbetert kan worden, is het in staat je handige tips te geven.

Melon app inzichten

Naast dat de app er erg fancy uit ziet, is het hele concept van Melon als wearable heel erg interessant. De Nike Fuelband geeft ons bijvoorbeeld inzicht in onze dagelijkse beweging, maar we weten allemaal dat de trap nemen in plaats van de lift natuurlijk gezonder is en ervoor zorgt dat we aan ons dagelijkse portie beweging komen. Onze hersenen zijn echter nog een behoorlijk gesloten boek. Het feit dat we dankzij een dergelijk apparaat inzicht kunnen krijgen in iets wat voor iedereen verschillend kan zijn is goud waard. De vraag is alleen: is er naast Google Glass nog meer plek voor gadgets op het hoofd? De tijd zal het leren, maar wat ons betreft zien we Melon graag snel verkrijgbaar!

Melon zal beschikbaar zijn in het wit en het zwart en is momenteel te financieren via een Kickstarter project. Voor $99 ben je eigenaar van de hoofdband en de bijbehorende app. Wanneer het project succesvol gefinancierd is zullen deze in november dit jaar worden geleverd.