Phonebloks is een concept, bedacht door de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens, wat langzaam aan internet verovert. Het idee, inclusief bijbehorende website en viral video, trekt wereldwijd de aandacht van gadget liefhebbers, wetenschappers en fabrikanten. Phonebloks is, zoals de naam al doet vermoeden, een telefoon die opgebouwd is uit verschillende demonteerbare blokken. Elk van deze blokken bevat een functionaliteit zoals deze momenteel ook in o.a. smartphones te vinden is. Een batterij-blok, processor-blok, camera-blok; in feite de bouwstenen van de hedendaagse smartphone.

Het achterliggende idee is simpel. Onze smartphones bevatten allerlei mooie technieken, maar zodra er ook maar iets kapot gaat, is dit moeilijk te vervangen. Gevolg is, dat we met zijn allen onze producten veel sneller weggooien dan eigenlijk nodig is. De duurzame telefoon die Hakkens heeft ontworpen moet er voor zorgen we simpelweg de benodigde functionaliteit gemakkelijk vervangen door op de Phonebloks telefoon te klikken. Het eindresultaat: een telefoon die vrijwel voor eeuwig mee gaat.

Phonebloks Concept

Het idee klinkt eigenlijk volkomen logisch. Waarom kunnen we individuele onderdelen van onze fiets wel makkelijk repareren, maar zodra we het over smartphones, tablets en andere elektronische apparaten hebben is dit niet mogelijk. Het is dan ook niet gek dat de campagne met de schreeuw naar aandacht richting fabrikanten een ongelofelijk succes is. Via het crowdspeaking platform Thunderclap zijn inmiddels al ruim 550.000 mensen die het idee steunen. Hoewel Hakkens zelf ook al concludeert dat zijn idee momenteel nog niet mogelijk is, hoeft maar 1 fabrikant het idee op te pakken om een revolutie te starten. Maar is dat wel verstandig?

Phonebloks klinkt namelijk wel leuk, maar het is niet voor niets dat bedrijven steeds minder demontabele hardware uitbrengen. De consument wil namelijk een zo dun mogelijk, solide, liefst gemaakt van premium-ogend materiaal, kwaliteit gadget die zonder technisch er veel van af te moeten weten, gewoon werkt. De Apple Macbook Air en HTC One zijn prima voorbeelden van prachtige design producten die dusdanig in elkaar zitten dat repareren voor de doorsnee gebruiker (en zelfs voor professionals) praktisch onmogelijk is. Dat alles door zoveel mogelijk functionaliteit in een zo klein of plat mogelijk product te stoppen.

Of de doelgroep die voor dit soort producten vallen dan ook warm loopt voor Phonebloks is dan ook maar de vraag. Mocht het concept überhaupt te realiseren zijn zal het waarschijnlijk nog lang duren voordat deze ook de platte en strakke looks bevat die we momenteel gewend zijn. Al zagen we al eerder dat we best terug willen naar “oldskool” gadgets.